ראשית נעצור להעניק תמונת מצב כללית. טסלה היא יצרנית רכב, ולעומת מגוון יצרניות אחרות, בחרה שלא להיעזר במתווכים, מוכרת את הרכבים הירוקים ישירות לשוק הישראלי. מכאן שגם אם יש טענות שנוגעות למחיר, אין כ”כ למי להפנות אותן, כך שרק נותר לקבל החלטה האם נכנעים למחיר ומבצעים רכישה. עוד נציין שנכון להיום יותר מ3,000 ישראלים נהנים מדגמי טסלה, ובחודש יוני 2021 טסלה 3 הוכרזה כמכונית שנמכרה כמעט הכי הרבה בארץ. עוד נציין שבעוד שבארץ המחירים קפצו כ4 פעמים שונות, הרי שבארה”ב המצב הרבה יותר גרוע, שם המחירים הספיקו לקפוץ כ10 פעמים. עם זאת, בסין המחירים נשארו יציבים – ללא שום שינויים.
אם כבר ציינו את סין, נעצור לחדד עובדה חשובה נוספת. את טסלה 3 חברת הרכב מייבאת ישירות מסין, ובמקביל הסכמי סחר מול סין אינם קיימים. שילוב בין שתי העובדות מונע ליהנות מהטבת מס שנאמדת ב 7%, כך שהמחיר קופץ באלפי שקלים – פער שהצרכן הישראלי נאלץ להשלים מהכיס הפרטי.
למרות שאנשים מעלים טענות על העלייה המתמדת במחירים, בסוף היום הם סוגרים עסקה מבלי להתלבט יותר מדי. מכאן שהשורה התחתונה היא שלטסלה אין שום סיבה כלכלית לחדול מהזנקת המחירים, אלא אפילו ניתן לטעות שמדובר במהלך שיווקי גאוני שמדבר אל הלקוח הישראלי, זה שמבקש להתהדר ברכב יוקרה, וכעדות לכך מוכן לשלם מחיר גבוה.
טעות לחשוב שהמחירים החלו לקפוץ באופן בוטה כבר מנקודת ההיכרות הראשונית עם השוק הישראלי, וזאת כי טסלה השכילה להכין היטב את הקרקע. טסלה הבינה שאם הקהל ישראלי שיכול להרשות לעצמו רכבי יוקרה ייכנס מאחורי ההגה, די מהר יירקם סיפור אהבה, ועל כן היא פתחה עבורו את הדלת. לא רק שבתחילת הדרך המחירים היו הגיוניים, אלא הם אפילו נחשבו די זולים. היו מי שהופתעו (לטובה), אך בעיקר היו מי שרכשו את דגמי טסלה, ואכן כפי שצפו התחזיות, רבים התאהבו בדגמי החברה – טסלה זכתה להיתפש כרכב חשמלי מוביל בקטגוריה. מכאן לאחר שהסטטוס התבסס, היה יחסית קל להעלות מחירים, וכפי שציינו, רבים מהישראלים פעם אחר פעם בוחרים לשתף פעולה.
למעשה מחירי השינוע אינם התייקרו, הליתיום אינו התייקר ואף התקורות נשארו כשהיו. מצד שני, טסלה כן מצאה גורם חיצוני שניתן להאשים. טסלה מרגישה שהיא נדרשת להעניק סיבה הגיונית להעלאת המחירים, ועל כן טוענת שהמחיר של חומרי הגלם כן עלה, ואף שמורגשים לחצים בשרשרת האספקה שנוגעת לתעשיית הרכב, עובדה שמשפיעה באופן ישיר על סך העלות. האם זה נכון או שמא מדובר בתירוץ? פחות משנה מהי האמת, אלא השורה התחתונה היא שנכון להיום המחיר נמצא במגמת נסיקה.
אז מה היה לנו מבחינת מחירים? חושבים שהכול דיבורים ובתכל’ס המחיר עלה רק במעט? ובכן אתם טועים. כך למשל מודל 3 LR התייקר ב3.7% – ב8,8782 ש”ח. עם זאת, כדי להצדיק את המהלך טסלה מעידה שהרכב גם מציע יותר, כ614 ק”מ במקום 580 ק”מ שאפיינו את הדגם הקודם.
לסיכום נציין שדגמי טסלה אכן הצליחו להרשים את הקהל הישראלי, ועל כך מעידים הן נתוני טרייד אין, הן נתוני המכירה הכלליים והן מגמת המחירים שממשיכה לזנק מבלי להשפיע על נתוני הביקוש. כמו כן, אם נוסיף למשוואה את הנתון שבמקרה של טסלה לא ניתן להתווכח על המחיר, נעצור להבין שכאשר הבחירה נעה בין לחדול מלרכוש את דגמים החברה לבין לשלם מחיר מלא, נמצא שהקהל הישראלי בוחר לקטר תוך כדי שהוא יושב מאחורי הדגם החדש מבית טסלה.